Dziś, 8 lutego równo o godzinie dwunastej w przytulnych wnętrzach Cafe Muzeum odbyła się druga edycja konkursu na najlepszy kreplik Księstwa Cieszyńskiego. Chociaż mowa o zwykłym kulistym cieście drożdżowym z nadzieniem, w ten dzień rozpala on wyjątkowe emocje. Wiadomo – co kreplik, to nieco inna, nierzadko bardzo strzeżona receptura.
Dlatego zacne grono jurorów w składzie: Marian Dembiniok (dyrektor Muzeum Śląska Cieszyńskiego), Teresa Wałga (dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej), „Chwytak” (cieszyński producent muzyczny) pod dowództwem przewodniczącego Michała Bałazego (kucharz, vloger, Ambasador Kulinarny Polski) miało wyjątkowo trudne zadanie. Mowa nie tylko o wyborze tego najlepszego z najlepszych, lecz również skonsumowaniu trzynastu kreplików, biorących udział w konkursie.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, co dobrze świadczy o cukiernikach w Księstwie Cieszyńskim. Jurorzy oceniali wygląd, smak oraz zapach ciastka. Najlepszym z najlepszych został wybrany kreplik ze Strumienia (cukiernia „Olanda”), który można dostać w Cafe Muzeum. Drugie miejsce zdobyła Piekarnia Zebrzydowice, na podium znalazł się również kreplik z Czeskiego Cieszyna, serwowany przez Pekařství Sikora. Zwyciężyły krepliki o bardziej tradycyjnych i klasycznych smakach.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
– Zakład Piekarniczy Pasja państwa Pasterny z Górek Wielkich
– Piekarnia Zebrzydowice
– Piekarnia Bethelem
– Pekařství Bajusz Bystrzyca nad Olzą
– Piekarnia Roll z Bielska Białek
– Cukiernia „Olanda” z Strumienia
– Cukierni Bajka Baszczyńska i Baszczyński
– Pod Królem Polskim wyrób własny z Cieszyna
– Piekarnia Bagietki z Cieszyna
– PSS Społem wyrób własny z Cieszyna
– Piekarnia Hojdysz
– Pekařství Sikora z Czeskiego Cieszyna