Każdy – bez względu na wiek – potrzebuje codziennie wielu składników, aby być zdrowym, pełnym sił, uśmiechniętym, gotowym do działania. Jeśli chcesz – mimo upływu lat – nadal zachować sprawność i energię, wprowadź zmiany w diecie. Prawidłowe odżywianie zapewnia również silniejszą odporność, lepszą przemianę materii oraz mniejszą podatność na choroby i urazy. O tych i innych pozytywach wynikających z ułożenia odpowiedniej diety mówić będą Beata Czernik i Bożena Hoinkes, specjalistki dietetyczki podczas wykładu 27 lutego (wtorek) o godz. 16.00. Spotkanie odbędzie się w sali konferencyjnej Szpitala Śląskiego w Cieszynie, Pawilon Diagnostyczno-Zabiegowy, wstęp wolny.
– Zmiany pojawiające się wraz z wiekiem powinny spowodować także zmiany w dotychczasowych nawykach żywieniowych. Osoba starsza jest z reguły mniej aktywna, więc tempo metabolizmu u niej spada, rośnie zaś zapas tłuszczu. Dlatego powinna spożywać o 20–30 proc. mniej kaloryczne posiłki – mówi B.Czernik.
– Niektórzy seniorzy mają mniejszy apetyt, są niedożywieni – w efekcie gorzej się czują, mają mało energii. Ratunkiem są wartościowe, dobrze skomponowane posiłki zawierające zdrowe produkty – dodaje B.Hoinkes.
Osoby starsze potrzebują większej ilości witamin i minerałów. Skąd je czerpać? Jak wzmocnić ciało i usprawnić umysł seniora? Jakie witaminy i minerały mają szczególne znaczenie w diecie osób dojrzałych?
Ruszaj się na zdrowie
Chcesz dłużej cieszyć się sprawnością? Zapewnij sobie przynajmniej 30 minut ruchu dziennie. Jeśli czujesz ból podczas ruchu, pomyśl o suplementach na stawy. Powinny one zawierać kwas hialuronowy i kolagen, który spowalnia starzenie się tkanek i wpływa na jakość mazi stawowej. Ułatwia ona poślizg chrząstek w stawie, dzięki czemu stawy przestaną boleć.
Prawidłowe widzenie – witaminy na oczy
Na pewno chcesz zachować dobry wzrok mimo podeszłego wieku. Dbaj o oczy i regularnie badaj wzrok – przynajmniej raz do roku. Odżywiaj się zdrowo: sięgaj po warzywa i owoce wzmacniające nerwy wzrokowe, np. marchew lub borówki oraz po tłuste ryby morskie, bogate w kwasy omega 3. Regularnie przyjmuj luteinę. Chroni ona przed zwyrodnieniami plamki żółtej, zapobiega też zaćmie i jaskrze. Zadbaj też o odpowiednią dawkę witamin C i E, które pomagają zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za starzenie się tkanek. Na wzrok korzystnie wpływa też witamina A, która jednocześnie wzmocni skórę, włosy i paznokcie.
Bystry umysł – witaminy na pamięć i koncentrację
Zdarza Ci się zapomnieć, gdzie odłożyłeś okulary lub klucze? Nie możesz przypomnieć sobie daty urodzin wnuka? Uzupełnij dietę o witaminy i minerały kluczowe dla kondycji Twojego mózgu. Sprawność Twojego umysłu gwarantuje odpowiednia ilość witaminy B12 w organizmie. Jeśli przekroczyłeś 50. rok życia, jesteś szczególnie narażony na jej niedobór. Znajdziesz ją głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja czy sery.
Chcesz poprawić pamięć i koncentrację? Zadbaj, by w Twojej diecie nie zabrakło witamin i minerałów, takich jak: kwasy omega 3, selen, witaminy z grupy E, lecytyna, magnez. Poprawią one Twoje samopoczucie i złagodzą objawy długotrwałego zmęczenia.
Witaminy na apetyt i zdrowe serce
Zbilansowana dieta pomaga utrzymać odpowiednią wagę i dobre samopoczucie. Osobom starszym bardzo często doskwiera jednak brak apetytu. Jeśli to i Twój problem, zdecyduj się na suplementy diety, które zawierają naturalne wyciągi z mięty, kopru, anyżu i imbiru oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy i witaminę C. Występują one często w formie syropów. Jak działają? Wspomagają Twoje trawienie i regulują pracę jelit, dzięki czemu z przyjemnością zjesz rodzinny obiad. Pamiętaj też o magnezie, potasie, koenzymie Q10 i witaminie E. Składniki te wpływają na dobrą kondycję Twojego serca. Pomogą Ci również, kiedy będziesz zmęczony lub zestresowany.
źródło: szpital śląski